keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Sienikausi avattu

 Herkkutatit

 
 
 Luonnon parasta satoa!

 Eräiden mielestä tämä muistuttaisi jotain muutakin kuin sientä.
 
 Haavanpunikkitatit
 
Nuori Haavanpunikkitatti
 
Nuori Koivunpunikkitatti

Haavanpunikkitatti

Kanttarellit
Kasvoivat 10x15metrin levyisellä saarella.

Voitatti
Hyvä ruokasieni.

Mustatorvisieni
Hyvä ruokasieni, ei esikäsittelyjä. Sopii kaikkeen, loistava myös kuivattuna!

Kangassillihapero
Ei esikäsittelyjä, hyvä ruokasieni.

 Mustarousku
 Esikäsiteltävä keittämällä n. 6min.

 Karvarousku
 Esikäsiteltävä keittämällä, hyvä suolasieni.

Kangasrousku
Esikäsiteltävä keittämällä. Sopii hyvin suolasieneksi tai maustesieneksi säilöttynä.

 Kova jätkä voi syödä kanttarellit sellaisenaan.

Sieniannos sellaisenaan, aidot maut oikeuksiinsa!

 
Sientenpaistoa, kuuma pannu kun voi lopettaa kiehumisen niin sienet kehiin, paistetaan hyvään väriin ja lisätään suola ja mustapippuri. Mausteeksi käy myös yrtit ja alkoholit esim. Brandy.

 Vanha kunnon puuliesi + valurautapannu, suosittelen kaikkia käyttämään kenellä siihen on mahdollisuus!

Kanttarelli-lihapullat
Kulhoon jauhelihaa(myös vähän sian), suola, mustapippuri, käsin nypittyjä kanttarelleja reilusti. Sekoitetaan kädellä niin kauan että massa on kiinteää ja tasaista (mitä kauemmin, sitä parempi rakenne pulliin saadaan). Voi+öljy pannuun, pyöritellään kohtalaisen pieniksi palloiksi että kypsyvät sisältäkin paistettaessa. Pannuun ja molemminpuolin hyvä väri! Aluksi kannattaa paistaa testi pulla ja maistella tarviiko mausteita lisätä.

Lihapullissa ei ole välttämätöntä aina käyttää kananmunaa ja korppujauhoja! Pysyvät kasassa ja mehukkaina ilmankin. Näin ne sopivat myös kananmuna-allergikoille ja keliaakikoille.
Lihapullamassaan voi lisätä kaikenlaista omanmaun mukaan, tässäkin vain mielikuvitus rajana!


Lampaankääpää

 
Muutama mäki täynnä Lampaankääpää, näillä olisi helposti ruokkinut isommankin porukan. =)
Lampaankääpä käy paistettavaksi sellaisenaan, irto roskat pois ja voissa paistaa kullanruskeaksi, vähän suolaa ja pippuria perään. Käy kasvissyöjille pihvin asemasta, eikä tee pahaa lihansyöjille ottaa välillä jotain muuta!
Suuret Mustarouskut
 
Lampaankääpä
 
Kanttarellit


Nopea tattikastike
Pannu kuumenemaan, pieni sieniä hiukan ja kuutioi puolikas sipuli. Voi pannuun, heti kun voi lopettaa kiehumisen niin sienet sekaan, hetken päästä sipuli. Anna pinnan vähän ruskistua, lisää suola ja mustapippuri. Lisää kermaa niin että sienet melkeen peittyvät. Hienonna valkosipulinkynsi sekaan ja keitä kermaa hiukan kasaan, tarkista maku, lisää suolaa tai mustapippuria tarvittaessa. Tarjoile! 

Kastikkeeseen sopii hyvin myös: kuivattu- tai tuore timjami. Konjakki, brändi tai viski tilkka ennen kerman lisäystä. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan eri alkoholeja ruoanlaitossa, ne nostavat ruoat uudelle tasolle. Alkoholit palavat kiehuttuaan hetken, eivät sisällä promilleja joten soveltuvat myös pienille, mikäli aromista pitävät.
 
13-14.8.2011 Lähimetsistä löytyi taas muutama hyvä tatti ja kanttarellikin.
img_5679_01
 

Kesä alkaa loppumaan, mutta onneksi sienikausi on vasta alussa!
Taas mentiin vaihtelevalla menestyksellä Hyvinkäällä. Onneksi ei tarvinnut aivan tyhjin käsin palata, vaikka sieniä ei paljon vielä näkynytkään.

kanttis

 Kuvassa lauantain tattisaalis. 

Sienet ovat todella monikäyttöisiä, sopivat lähes kaikkeen ruoanlaittoon.
Sieniä voi käyttää mm. kastikkeissa, keitoissa, perunamuusissa, risottoon, munakkaaseen, lasagneen, lisukkeeksi, pizzaan, kuivatettuna, mausteisiin ym. 
tattikausi

Kannattaa muistaa ruoanlaitossa että yksinkertainen on hyvää. Tatitkin ovat mielestäni parhaita kun niitä vähän pienii ja paistaa hyvän värin voissa tai öljyssä. Eikä tarvitse kuin suolan ja mustapippurin myllystä, halukkaat voivat vähän laittaa tuoretta yrttiä mukaan esim. timjamia, lehtipersiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti