torstai 8. syyskuuta 2011

Sekalaista


Graavilohi
Nypi lohifile ruodottomaksi, pyyhi lohen pinta puhtaaksi paperilla. Ripottele kauttaaltaan lihapinnalle mieleistäsi pippurirouhetta(musta,valko,sitruuna,rose), ripottele hiukan hienoa sokeria, laita tuoretta tilliä ohuelti, sen jälkeen karkeaa merisuolaa ohuelti, sitten taas tilliä jonka päälle ladotaan sitruunan viipaleita pitkin filettä, sitruunan päälle voi vielä laittaa hiukan suolaa irrottamaan sitruunasta nestettä. Lisäksi voi vielä puristaa sitruunanmehua pinnalle. Kääri lohifile paperiin, laita pussiin ja anna olla kylmässä n. 2 vrk. Tarkista maku ja leikkaa pitkällä fileointi veitsellä siistiksi ohuiksi viipaleiksi.

Graavaantumisen nopeuteen vaikuttavat suolan ja sitruunamehun määrä sekä kalafileen paksuus. Mitä enemmän laittaa suolaa sitä nopeammin kala valmistuu, mutta kannattaa olla tarkkana ettei tule liian suolasta. Suosittelen laittamaan vähän maltillisemmin suolaa ja antaa sen vaikuttaa pidemmän aikaa. Lihan kovuudesta tietää koska kala on valmista, liha kannattaa jättää hiukan pehmeäksi, jos liha muuttuu kovaksi ja kuivan näköiseksi se todennäköisesti on liian suolaista. 

Maustamiseen käy hyvin myös eri vahvat alkoholit sekä monet yrtit/mausteet. Suosittelen kokeilemaan graavaamista myös muille kuin lohelle, esim. siika on todella hyvää tähän tarkoitukseen. Pitää muistaa että lihasta saa myös hyvää raaka-kypsytettynä samoilla periaatteilla.


Hyvä Sangria-ohje
3 x 0.75l pulloa täyteläistä punaviiniä
3 x 1,5l pulloa greippilimua
4 kpl appelsiineja, hyvin pestynä ja siivutettuna
2dl vodkaa(oman maun mukaan)
1dl hienoa sokeria
Sekoita kaikki aineet sekaisin, maista, lisää sokeria/mausteita mielesi mukaan. Anna tekeytyä viileässä mielellään vuorokausi, maista, lisää sokeria, viiniä, vodkaa mikäli tarve vaatii, tarjoile! Eri alkoholeja ja mausteita voi käyttää mielensä mukaan mutta tämä resepti on hyväksi testattu, todella hedelmäinen ja maistuu kesältä. Viininä kannattaa käyttää jotain mikä ei maistu liikaa vedeltä, halvatkin käyvät tähän tarkoitukseen. Kalliimmat viinit kannattavat juoda sellaisenaan hyvän ruoan kanssa.

 Lohicarpaccio/sashimi
 Leikkaa ruodottomasta merilohesta erittäin ohuita siivuja lautaselle. Ripottele päälle luomusoijaa, mustapippuria, paahdettuja sekä paahtamattomia seesaminsiemeniä, kylkeen wasabia. Päälle voit rakentaa pienen salaatin lempi aineistasi, tuomaan raikkautta ja rakennetta.

Paistettu lampaan ulkofile
Ota filee huoneen lämpöön vähintään 30min ennen paistoa, näin se luovuttaa vähemmän nestettä eli ei kuivu niin helposti. Mausta reilusti suolalla, mustapippurilla voit myös käyttää yrttejä lisäksi(kuvassa tuoretta oreganoa). Paista aina kuumalla pannulla voi-öljyseoksella. Ota lihaan nätti pinta molemminpuolin, laita folioon vetäytymään 5 minuutiksi. Mikäli liha on todella paksua voi sen paiston jälkee laittaa muutamaksi (3-6) minuutiksi 150 asteiseen uuniin.

 Punajuuri & tatit toimivat yllättävän hyvin yhteen.
Suosittelen testaamaan, kokeilemalla oppii.
 
Joutsen

 Hauki
 

Ahven. Ruotoinen kala mutta erittäin maukas, varsinkin paistettuna. Monikäyttöinen
Tainnutus heti, nopea suomustus, maha auki sisukset tyhjäksi, pää ja evät irti. Paistoon!


Tomaatti-mozzarellasalaatti & grillattu possunkylki, 3 hengen mökki-lounas

Tomaatit leikataan renkaiksi, lisätään vadille, reilusti suolaa ja mustapippuria myllystä. Sekaan rucolaa, paljon tuoreen basilikanlehtiä, kevätsipulin vartta ohuina renkaina, revityt hyvät mozzarellat. Vähän lisää suolaa+pippuria, kevyt sekoitus/koristelut. 
Sopivasti sitruunamehua pirskottaen ja reilusti hyvää oliiviöljyä joka paikkaan.

Possun paksua luullista kylkeä, kunnon merisuolat hierotaan niskaan. Isoon kattilaan punaviiniä, lihalientä, vähän vettä, (liemijuureksia jos haluu, ei pakko) parin valkosipulinkynnet kuorineen murskattuna. Haudutetaan 18h n.90 asteessa, ei anneta kiehua vain hiukan poreilla. Lihasta kun alkaa jäämään luut käteen on liha riittävän ylikypsää, (mikäli ei halua niin kypsäksi tai ei jaksa odottaa niin ottaa jo aikasemmin pois) nostetaan lihat pois padasta ja valutetaan ylimääräiset nesteet pois. Lihoihin vielä omatekoista yrttiöljyä tai omatekoista BBQkastiketta niskaan, grilli kuumaksi ja otetaan lihojen pintaan nätti, rapea ja maukas pinta! 

Juomaksi hyvää punaviiniä tai olutta mikäli ei ole viinin ystävä, vesi käy myös loistavasti.
Toimii!


Parin viikon takaiselta mökkireissulta

Suomalaista järvirapua.
Keitä reilussa suolavedessä 4-6 minuutti, ravun koko vaikuttaa keittioaikaan. Veden pitää kiehua täysillä ennen rapujen lisäystä, jotta ravut kuolevat heti! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti